Cradley Heath housing scheme moves stage closer

Plans for a new housing scheme in the Black Country have moved a stage closer after developers modified its design.

The site in Cradley Health has been lined up for homes under new plans
The site in Cradley Health has been lined up for homes under new plans

The scheme will see an apartment block and two homes built on land off the back of Compton Grange care home in Whitehall Road, Cradley Heath.

Outline planning permission was granted to developers last year, with the scheme now set to get the green light from Sandwell Council providing conditions over the appearance of the homes and surrounding landscaping are met.

The scheme will see two semi-detached houses built on the corner of Whitehall Road and Lower High Street, with the rest of the development spanning the junction of Lower High Street and St Anne's Road.

A design and access statement accompanying the plans says the designs for the three-bedroom houses "have taken influence from the terraced, Victorian-style houses on Whitehall Road, but also retained a contemporary look".

It adds that the apartments are "traditional in appearance with red brick external walls and pitched slate-effect tiled roofs".

"The design has taken influence from the existing houses and apartments fronting St Anne’s Road but, also retained a separate contemporary identity," the statement adds.

Developers have also agreed to plant new trees as part of the scheme, as well as shrubs and a grassed area.

The statement said: "All the materials and systems are proposed to be of a high quality, with the emphasis on minimum maintenance for the long-term benefit of the site and its users."

Planners set out a series of measures to be met prior to the start of the development, including details of drainage works.

It has also been stressed that before the development is brought into use, details of three electric charging points are to be provided.

In 2019 a scheme for a 19-apartment block and two houses at the site was rejected by the council.

At the time planning officers said it was poorly designed and out of scale and appearance with the existing area.

Most Read

Most Read

Sorry, we are not accepting comments on this article.

Top Stories

More from the Express & Star

UK & International News